Pesaro Urbino

De provincie Pesaro Urbino ligt in het noorden van de regio Le Marche. De provincie ligt direct aan de Adriatische kust, waarvan een groot deel zandstrand is. In het noorden grenst Pesaro Urbino aan de regio Emilio Romana en de Republiek San Marino. In het westen grenst de provincie aan de regio's Toscane en Umbrie. In het zuiden is de Ancona de grensprovincie. Zoals de naam van de provincie al aangeeft zijn er twee hoofdsteden, Pesaro en Urbino. Van de twee steden is Pesaro veruit de grootste (90.000 inwoners), Urbino is echter de belangrijkste op cultuur historisch gebied.

Urbino

is de belangrijkste trekpleister van de provincie en misschien ook wel van de gehele regio Le Marche. Deze bijzonder mooie stad heeft een zeer rijke historie. Eeuwen heeft Urbino de gehele regio gedomineerd. Een van de belangrijkste historisch gebouwen is het Palazzo Ducale dat zich midden in de stad bevindt. In Pallazo Ducale bevindt zich ook het museum Galleria Nazionale delle Marche. Hier kunt u vele meesterwerken vinden onder andere van Rafeal Santi (die overigens ook is geboren in Urbino.) Urbino is prachtig gelegen op een heuveltop vanwaar u een prachtig uitzicht heeft op de mooi groene heuvels die kenmerkend zijn voor deze omgeving. Urbino is een echte must om te bezoeken.

UrbinoPalzzoDucale-1 UrbinoPalzzoDucale3

Pesaro

is van een heel andere orde. Ondanks de grootte van de stad is het nog steeds een gezellige stad, zeker het centrum. De oorsprong van Pesaro is Romeins, al in het jaar 184 voor Christus is de stad gesticht (toen onder de naam Pesaurum). Pesaro ligt direct aan de Adriatische kust, zowel ten noorden als ten zuiden van het centrum vindt u prachtige zandstranden en vele strandtenten. Ideaal voor een leuke strandvakantie.


Gradara

is een van de best geconserveerd Middeleeuwse kasteeldorpen van Italie. Het kasteel is nog volledig intact en zeer indrukwekkend. Het is gelegen vrijwel langs de snelweg A14. Vanaf de snelweg heeft u zicht op de immense muur van het kasteel. Het kasteel van Gradara is te bezoeken wat zeker is aan te bevelen.
gradara_1 gradara_2

Acqualagna

is een dorpje dat is gelegen aan de oude Romeinse weg van Rimini naar Rome (de Flaminia). Acqualagna dankt haar bekendheid aan de truffel. Deze lekkernij uit de Italiaanse keuken wordt rond het dorp gevonden. Een groot deel van de Italiaanse truffels komt uit deze regio. Het laatste weekend van oktober en de eerste twee weekenden van november is er in Acqualagna een grote truffelmarkt. Een echte aanrader om een keer in deze periode Acqualagna te bezoeken.
Acqualagna_le_Marche_truffels

Fano

is qua grote de tweede stad van Pesaro Urbino. Ook Fano heeft een Romeinse oorsprong en is gelegen aan de Flaminia. Fano is ook een erg leuke badplaats met een prettig leefbaar centrum. Hier wordt elke zaterdag een leuke markt gehouden.

fano_boulevard2 romeinse_poort_fano

Pergola

is een leuk dorp meer in het binnenland van Le Marche. Pergola dankt haar bekendheid aan een grote archeologische vondst die in haar gemeente is gedaan. In een landbouw veld is een grote hoeveelheid bronzen beelden gevonden uit de Romeinse tijd. Het is nog altijd een raadsel hoe deze beelden daar terecht zijn gekomen. De beelden worden tentoongesteld in het bronzen beelden museum in Pergola. Het is de grootste collectie bronzen beelden uit deze tijd.
bronzenbeelden_pergola

Furlo Kloof

is een natuurlijk gevormde kloof door de rivier Candigliano die er doorheen stroomt. De Furlo kloof is onderdeel van het nationale park "Gola di Furlo", hier kunt u prachtig wandelen en mountainbiken. De "Flaminia", de Romeinse hoofd verbinding tussen Rimini en Rome loopt ook door de kloof direct langs de rivier. Er is zelf nog een kleine tunnel die door de Romeinen is gemaakt. Bij het gehucht Furlo is een mooi park waar u heerlijk in de schaduw kunt picknicken of in de rivier zwemmen.

furlo_kloof_2 furlo_kloof_le_marche

San Leo

is een prachtig historisch stadje in het noorden van Le Marche. San Leo is vooral bekend geworden door de het onneembare fort dat boven op een rots boven de hele omgeving uittorent. Dit unieke fort is nog steeds te bezoeken, het is nu een museum waar u de originele meubels, wapens en martelwerktuigen kunt bezichtigen terwijl u door het fort loopt.
san_leo4 san_leo_3

Het landschap van Pesaro Urbino

van Pesaro Urbino is zeer gevarieerd. Langs de kust is het zacht glooiend met meer landbouwgrond, waar vooral graan wordt verbouwd. Meer naar het binnenland worden de heuvel wat meer geaccentueerd en varieert de begroeiing meer. Er ontstaat een prachtige mix van bossen, struiken en landbouwvelden die worden doorkruist door enkele mooie heldere rivieren. Helemaal in het binnenland richting de grens met Umbrie en Toscane wordt het ruiger en komt u meer in de Apennijnen.

landschap Le Marche Pesaro urbino Landschap Pesaro urbino Le Marche

Vakantiehuizen in Pesaro Urbino

De vakantiehuizen in de regio Pesaro Urbino zijn van zeer verschillende aard. U vindt er prachtige villa's met prive zwembad in het binnenland van Le Marche, waar u heerlijk met twee of drie gezinnen kunt verblijven, maar ook Agriturismo's met meerdere appartementen dichter aan de kust. Voor elke vakantieganger is er wel een woning te vinden die volledig aan de wensen voldoet. Op de Pesaro Urbino vakantiehuizen pagina kunt u de regio Pesaro Urbino selecteren, dan ziet u direct alle woningen in deze prachtige noordelijkste provincie van Le Marche.