Le Marche

Vraag aan 25 Italiëgangers wat Le Marche is, misschien zullen er 5 weten welke streek het is en 3 kunnen ook een aantal plaatsen opnoemen. Je zou denken dat Le Marche dus eigenlijk niet echt een streek is om op vakantie naar toe te gaan. Maar hoe komt het toch dat Le Marche steeds vaker in het nieuws komt. Op vakantiebeurzen, SecondHome beurzen maar ook op televisie, denk maar aan het programma "Ik Vertrek", komt Le Marche regelmatig voorbij. Steeds vaker hoor je mensen zeggen, "Le Marche, dat is het nieuwe Toscane". In Le Marche zijn ze eigenlijk best een beetje trots op deze uitspraken want ze hebben eigenlijk al jaren tegen die grote broer in het westen opgekeken. Maar toch is de vergelijking niet terecht. Le Marche is geen Toscane en ook niet het nieuwe Toscane. Le Marche is Le Marche en daar zijn ze trots op. In Le Marche vindt u de perfecte mix tussen rust, ruimte, cultuur, culinaire hoogstandjes, enorme gastvrijheid en een zeer mooie, afwisselende natuur. Een van de leuke dingen in Le Marche is de kleinschaligheid. Je wordt hier niet overstelpt met de hordes toeristen die allemaal dat ene beroemde gebouw op de foto moeten hebben. Je vindt hier nog de kleine onbedorven kasteeldorpen die niet overspoeld worden door toeristen, waar je nog gewoon een cappuccino kunt drinken op het centrale plein net onder de kasteelmuur voor € 1,10. Al deze dorpjes liggen midden in het prachtige gevarieerde heuvellandschap. Het landschap veranderd van licht glooiende heuvels aan de kust tot het prachtige berglandschap in het binnenland. De begroeiing varieert enorm. Aan de kust vindt u de meeste landbouwgrond en meer naar het binnenland is er een prachtige combinatie van stukjes landbouwgrond, olijf en wijngaarden en bosgrond. U hoeft geen geluk te hebben om verschillende soorten groot wild tegen te komen, herten en wilde zwijnen komen erg veel voor. De inwoners van Le Marche hebben een soort norse vriendelijkheid.  In eerste instantie lijkt het alsof men afstand wil houden. Maar wanneer u probeert met een paar woordjes Italiaans contact te maken, dan komt er meteen een vrolijke spraakwaterval los en wordt u bijna geadopteerd in de familie. Zeker als u iets te melden heeft van culinaire aard, want de liefde van de Marchigaan gaat zeker door de maag. Wat dat betreft zijn ze erg verwend want de meest geweldige ingrediënten zijn hier het hele jaar door ruimschoots voorhanden. Een van de belangrijkste en bekendste producten is misschien wel de Truffel. In sommige delen van Le Marche wordt die zelf verbouwd.

Natuur van Le Marche

De natuur van Le Marche is zeer gevarieerd. Als u met de auto door Le Marche rijdt ziet u elke bocht die u neemt weer iets anders. Van noord tot zuid en van oost tot west is het een steeds veranderend uitzicht. Het landschap varieert van gemoedelijk golvend aan de kust tot sterk geaccentueerde groene heuvels in het binnenland met de Apennijnenop de achtergrond. Over het algemeen staat Le Marche bekend als een mooie groene provincie die vrijwel het gehele jaar door groen is. U hoeft geen geluk te hebben om tijdens een wandeling of bij uw vakantiehuis een hert, vos of wild zwijn te treffen. In het noorden van Le Marche treft u veel groen, een mooie afwisseling tussen weiland, akkers en bossen. Het binnenland kan op plaatsen wat ruiger zijn dan bijvoorbeeld het midden of het zuiden. De provincie Ancona (midden Le Marche) bestaat bekend om haar glooiende heuvels waar de boeren dankbaar gebruik van maken middels het verbouwen van graan, zonnebloemen en wijn. Verder naar het zuiden gaan de olijfbomen een steeds belangrijkere rol spelen in het landschap. In het zuiden treft u ook meer palmbomen aan de kust. Houdt u van de bergen dan moet u zeker het park Monte Sibillini bezoeken. Dit park ligt in het zuiden van Le Marche en is zeer geschikt voor wandelaars, fietsers en alpinisten. U kunt hier in de winter ook heerlijk skiën.

Cultuur in Le Marche

Bij Italiaanse cultuur denkt men niet direct aan Le Marche, dit is uiteraard begrijpelijk maar niet helemaal terecht. De cultuur ligt niet zo aan de oppervlakte zoals men dat gewend is in de regio Toscane. In Le Marche moet men er net wat meer moeite voor doen. De beloning is daarna groot. Zo is de stad Urbino een absolute aanrader. De stad is al eeuwen zeer bepalend geweest voor de gehele regio en heeft een zeer rijke historie. Het wordt wel de mooiste renaissance stad van Italië genoemd. Maar ook de tweede operastad van Italië, Macerata, is zeer aan te bevelen. In het prachtige moderne amfitheater worden de mooiste opera's opgevoerd. Andere steden die u niet mag missen zijn Ascoli Piceno, Gradara, Loreto, Senigallia, San Leo en nog vele andere.

Culinair Le Marche

Net als elke streek in Italië heeft ook Le Marche haar eigen culinaire specialiteiten. Het leuke van Le Marche is dat er ongelooflijk veel restaurants zijn die voornamelijk door de lokale bevolking worden bezocht. Hier kunt u altijd heerlijk eten voor een mooie prijs. Een mooie graadmeter is de pizza, deze kunt u al vanaf 4,50 bestellen. Overigens is de pizza in Le Marche over het algemeen dun en krokant. U kunt echt overal goed eten. Vooral in de agriturismi die u op het platteland vindt, eet u heerlijk doordat er gebruik gemaakt van goede verse producten. Het aantal gerechten wat Le Marche te bieden heeft zijn enorm. Enkele willen we echter specifiek benoemen:

 • Truffels; in Le Marche worden de meeste truffels gevonden van Italië. Deze kunt u in het seizoen verwerkt zien in veel verschillende gerechten van pasta tot vlees.
 • Olive Ascolane; gefrituurde olijven met een gehakte vlees vulling (ook wel bitterballen uit Le Marche genoemd)
 • Coniglio in Porchetta; konijn in een soort rollade met een buitenkant van varkenshuid/spek. Meestal met wilde venkel.
 • Brodetto; vissoep uit Le Marche. Er is zelfs een speciaal internationaal Brodetto Festival welke elk jaar wordt georganiseerd in Fano. Er zijn diverse traditionele varianten die elkaar naar de kroon proberen te steken.
 • Vakantie in Le Marche

  Voor veel mensen is Le Marche een nieuwe vakantieregio en weten niet wat ze moeten verwachten als ze naar het mooie Le Marche op vakantie gaan. De meeste gasten die Le Marche Vakanties op dit moment ontvangt in Le Marche komen voor de rust, ruimte en de echte Italiaanse sfeer. Dus genieten van het het prachtige landschap, de lokale zeer betaalbare keuken en de vriendelijke mensen. Dagtripjes naar de mooie stranden, bezoeken van de mooie steden. De vakantieverblijven liggen over het algemeen (met uitzondering van de kust) op het platteland op enkele kilometers van een dorpje. Zo kunnen we een geweldige ligging garanderen. Overigens is de bewoonde wereld vrijwel nooit verder dan 5 km. In elk dorp is een bakker, supermarktje en een of meerdere restaurants. Uw vakantie in Le Marche doorbrengen betekent dus vooral genieten en tot rust komen.

  Vakantiehuizen in Le Marche

  De vakantiehuizen die u vindt op de site van Le Marche Vakanties voldoen allemaal aan de eisen van de moderne gast. De woningen zijn zonder uitzondering mooi gelegen vrijwel altijd op het platteland. Veel van de vakantieverblijven zijn gerealiseerd in verbouwde, gerestaureerde oude boerenwoningen vaak in de vorm van een agriturimo. Voor iedereen is er wel een vakantiehuis dat perfect aansluit bij de wensen van vakantievilla met zwembad tot een appartement direct aan de kust. Van luxe en volledig ingericht tot basic. De woningen vindt u in 5 provincies van le Marche, van noord naar zuid, Pesaro Urbino, Ancona, Macerata, Fermo en Ascoli Piceno.

  197 woningen gevonden

  V.a. € 1.000,00 p.w.
  4.5
  (Uitstekend!)
  Huiscode LMV1020
  Le Marche - Pergola
  5 Slaapk.
  4 Badk.
  10 Pers.
  V.a. € 1.450,00 p.w.
  4.6
  (Uitstekend!)
  Huiscode LMV550
  Le Marche - Morro d Alba
  2 Slaapk.
  2 Badk.
  5 Pers.
  V.a. € 1.000,00 p.w.
  Huiscode LMV1310J
  Le Marche - Acquaviva Picena
  2 Slaapk.
  2 Badk.
  4 Pers.
  V.a. € 975,00 p.w.
  4.5
  (Uitstekend!)
  Huiscode LMV1790A
  Le Marche - Pesaro
  3 Slaapk.
  1 Badk.
  6 Pers.
  V.a. € 1.155,00 p.w.
  4.9
  (Uitstekend!)
  Huiscode LMV2980A
  Le Marche - Serra de Conti
  2 Slaapk.
  1 Badk.
  6 Pers.
  V.a. € 636,00 p.w.
  4.3
  (Zeer goed)
  Huiscode LMV2750F
  Le Marche - Acqualagna
  2 Slaapk.
  1 Badk.
  4 Pers.
  V.a. € 1.155,00 p.w.
  5.0
  (Uitstekend!)
  Huiscode LMV2980C
  Le Marche - Serra de Conti
  2 Slaapk.
  1 Badk.
  3 Pers.
  V.a. € 600,00 p.w.
  4.7
  (Uitstekend!)
  Huiscode LMV590B
  Le Marche - Penna San Giovanni
  2 Slaapk.
  1 Badk.
  5 Pers.
  V.a. € 900,00 p.w.
  4.5
  (Uitstekend!)
  Huiscode LMV1310H
  Le Marche - Acquaviva Picena
  1 Slaapk.
  1 Badk.
  2 Pers.
  V.a. € 750,00 p.w.
  4.5
  (Zeer goed)
  Huiscode LMV540H
  Le Marche - Morro d Alba
  1 Slaapk.
  1 Badk.
  4 Pers.
  V.a. € 1.000,00 p.w.
  4.0
  (Zeer goed)
  Huiscode LMV1290A
  Le Marche - Acquaviva Picena
  2 Slaapk.
  2 Badk.
  4 Pers.
  V.a. € 1.000,00 p.w.
  4.3
  (Zeer goed)
  Huiscode LMV1310E
  Le Marche - Acquaviva Picena
  2 Slaapk.
  2 Badk.
  4 Pers.
  V.a. € 1.197,00 p.w.
  Huiscode LMV3120
  Le Marche - PieveBovigliana
  3 Slaapk.
  3 Badk.
  7 Pers.
  V.a. € 710,00 p.w.
  Huiscode LMV3100B
  Le Marche - Arcevia
  2 Slaapk.
  1 Badk.
  5 Pers.
  V.a. € 650,00 p.w.
  4.9
  (Uitstekend!)
  Huiscode LMV2180C
  Le Marche - Fossombrone
  1 Slaapk.
  1 Badk.
  4 Pers.